Borsa İstanbul (BİST)

Borsa İstanbul (BİST)

Borsa İstanbul (BİST)

Borsa İstanbul’un temelleri 1873 yılında Osmanlı Devleti’nde Dersaadet Tahvilat Borsası’nın kurulmasına kadar uzanır. Galata’daki Komisyon Hanı’nda faaliyet göstermeye başlayan bu borsa Avrupa’nın sayılı borsaları arasına girmiştir. Ancak I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın ortaya çıkardığı zor şartlar altında ekonomi büyük darbeler almıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra borsacılık faaliyetleri yeniden canlansa da 1929 Dünya Ekonomik Buhranı, 1930 İzmir yangını borsayı olumsuz etkilemiştir.

1960’lı yıllara gelindiğinde ise borsada yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemde, borsada hisse senedi işlemleri başlamış; ayrıca borsanın mevzuatı da yenilenmiştir. 1970’li yıllarda ise borsada büyük bir gelişme yaşanmıştır. Bu yıl, Türkiye’nin ilk özel sektör tahvili olan EGS Bankası tahvilinin borsada işlem görmeye başladığı yıldır. Bu tahvil, sermaye piyasasının gelişimine katkı sağlamıştır.

1980’li yıllarda ise borsada yeni bir devrim gerçekleşmiştir. Bu devrim, 1985 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla kurulan ve bugünkü Borsa İstanbul’un temelini oluşturan kurumdur. Böylelikle sermaye piyasaları daha etkin hale gelmiş ve elektronik ortamda alım-satım işlemleri de başlamıştır.

Yıllar içinde İMKB’de uluslararası şartlara uyum sağlamak adına bir dizi yenilikler yapılmış, endeksler oluşturulmuş, kredili işlemler başlatılıp takas sistemi geliştirilmiştir. 2000’li yıllarda teknolojideki gelişmeler borsaya da yansımış ve borsa altyapısı güçlendirilmiş, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, gayrimenkul sertifikaları, borsa yatırım fonları, varantlar ve pay senedi repo işlemleri gibi yeni ürünler de yatırımcıya sunulmaya başlamıştır. Ayrıca bu dönemde, İMKB’nin uluslararası işbirliği de artmıştır.

2013 yılına gelindiğinde İMKB’nin adı Borsa İstanbul (BİST) olarak değiştirilmiş ve borsa tek çatı altında toplanmıştır. Borsa İstanbul, bugün Türkiye’nin en büyük finansal kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. Borsa İstanbul, hem yatırımcılara ve şirketlere fayda sağlamakta; hem de Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmaktadır. Yatırımcılar, borsada işlem gören menkul kıymetleri alarak veya satarak kazanç elde edebilirler. Şirketler ise borsaya kaydolarak sermaye artırabilir, finansman ihtiyaçlarını karşılayabilir ve prestij kazanabilirler.

Borsa İstanbul’da Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Borsa İstanbul’da hisse satın almak için öncelikle bir aracı kurumla anlaşmalı ve bir yatırım hesabı açmalısınız. Aracı kurumlar, Borsa İstanbul’un ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun resmi web sitelerinde yayınlanan listelerden seçilebilir. Bu kurumlar, yatırımcıların alım satım emirlerini borsaya ileten ve komisyon karşılığında hizmet veren kuruluşlardır. Yatırım hesabı ise yatırımcının menkul kıymet alım satımında kullanacağı nakit ve menkul kıymetleri tuttuğu hesaptır. Yatırım hesabınız açıldıktan sonra, aracı kurumun size verdiği kullanıcı adı ve şifre ile internet üzerinden hisse senedi alım satım işlemlerinizi yapabilirsiniz. Aracı kurumun web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden hisse senedi almak istediğiniz şirketin kodunu, almak istediğiniz lot veya adet sayısını ve alış fiyatını belirterek emrinizi girebilirsiniz. Emriniz, Borsa İstanbul’un çalışma saatleri içinde uygun bir karşı emir bulduğunda gerçekleşir ve hisse senetleri yatırım hesabınıza aktarılır.

Portföy Nedir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR YAZ
  • 1000 Yatırımlar Holding A. Ş. Halka Arzı Hakkında Detaylar! – Borsa Takip1 yıl önce
  • […] hisseleri için Borsa İstanbul‘da işlem yapma yetkisi olan tüm bankalar ve aracı kurumlardan 10.30 – 13.00  saat […]

  • Vera Konsept GYO İle İlgili Borsa İstanbul'dan Açıklama – Borsa Takip1 yıl önce
  • […] ilgili Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, Vera Konsept GYO (VRGYO) hisselerinin Yıldız Pazar’da […]